7 hiba, amit valószínűleg Te is elkövetsz a fényvédő használatakor

Hibák a fényvédő használatakor

Ha anti aging, akkor ma már minden tudatos bőrápolónak az első gondolata a fényvédelem, így neked is. De biztos, hogy megfelelően használod? 7 gyakran elkövetett hibát gyűjtöttünk össze, amelyeket ha kiküszöbölsz, nyerni fogsz az UV-sugárzás káros hatásaival szemben!

1. hiba – nem ismered, ezért nem használod megfelelően a fényvédődet

Fizikai és kémiai fényvédelem – mi a különbség?

A fizikai vagy úgynevezett ásványi fényvédők cink-oxidot vagy tinánium dioxidot tartalmaznak, ezek fizikai szűrők. Ilyenkor mechanikus védelem történik, a bőrön képződik egy réteg, amely védelmet nyújt a káros UV-sugarakkal szemben.

Kémiai fényvédők esetén többféle szűrő van, gyakran használt például az avobenzone, illetve az ethylhexyl methoxycinnamate, újabb generációsok pedig a Tinosorb S, M és 2AB – többek közt. Ezek a bőrön belül fejtik ki hatásukat a sugarak „elnyelésével”, amelyet hővé alakítva felszabadítanak és szétszórnak.

Sokan hibáznak azzal, hogy nem tudják, milyen fényvédőt használnak, ezért rosszul alkalmazzák.

A fizikai fényvédőkről érdemes tudni, hogy kevésbé irritálják a bőrt, azonban hagyhatnak fehéres réteget maguk után. Aki ezt letörli, sajnos a fényvédő hatást is viszi a kukába… Bár azonnal akcióba lendülnek, 2-3 óra múltán már szinte teljesen megszűnik a hatásuk, így újra kell kenni őket.

Kémiai társaiknak pedig idő, amíg beszívódnak és megfelelően működésbe lépnek, 20-30 percig még nem érdemes napra menni a felkenésüket követően! Cserébe egy kicsit tovább, 4-5 órán át is hatásosak lehetnek. Ezekkel azonban érzékeny bőr esetén érdemes óvatosnak lenni, az arra hajlamosaknál okozhatnak irritációt. Szakértők pedig inkább a fizikai fényvédőket javasolják, mivel azok hatóanyagai nem hatolnak olyan mélyen be a bőrbe, hosszútávon sem vezetnek irritációhoz.

Tipp: zsíros, ám kevésbé érzékeny bőrre érdemes inkább kémiai fényvédőt választani, ezek kellemes, fluid vagy akár géles állaguknak köszönhetően kevésbé testesek. Ilyen például a Missha All Around Safe Block Aqua Sun Fényvédő krém, amely erős SPF50+/PA++++ fényvédő faktorral rendelkezik.

2. hiba – a fényvédő helye a bőrápolási és sminkelési rutinban

Ez nagyon alapnak tűnik, mégis sokan hibáznak benne! A fényvédő helye annak érdekében, hogy hatása a lehető legjobb legyen, a bőrápolási rutin utolsó lépése. Azaz a hidratálókrém után, de még a smink előtt érdemes felvinni. Sminkelés előtt pedig nem árt várni 10-12 percet.

Ha fizikai fényvédőt használsz, és zavar a fehéres réteg, amit hagy, válassz színezett verziót! Így két lépést tudhatsz le egyszerre, gyorsabb lesz a mindennapi rutinod.

3. hiba – csak napos időben használsz fényvédőt

Bizony-bizony, rengetegen követik el azt a hibát, hogy csak tavasztól őszig kenik fényvédővel az arcukat! Pedig UV-sugárzás télen is van ám, így, ha nem is olyan magas faktorszámút, de ugyanúgy érdemes valamilyen fényvédőt alkalmazni. (Ugyanez igaz a melegebb évszakokban, esős időben is.)

4. hiba – beltérben tartózkodáshoz nem használsz fényvédőt

Van ott ablak, ahol a napodat töltöd? Az ablakok jellemzően nem UV-szűrősek, tehát ott is érheti káros sugárzás a bőrödet. Néhány évvel ezelőtt körbejárt a neten egy olyan kép, amely egy kamionsofőrt ábrázol: arcának az a fele, amely ablak mellett van, és rendszeresen süti a nap, jóval ráncosabb volt, mint a másik oldal! Ez épp elég bizonyíték arra, hogy reggel, ha még hűvös, fénymentes időszakban mész dolgozni reggel, akkor se blicceld el a fényvédelmet.

5. hiba – nem kened újra a fényvédőt

Ahogy fentebb írtuk, abból már következtethetsz: a fényvédőket bizonyos időközönként újra kell kenni. Fizikai változatok esetén ez kb. 2 óra múltán történjen meg; kémiai fényvédő használatakor pedig kb. 4 óra után. Ez főleg nyárra értendő, télen azért tovább kihúzhatod, mert bár VAN, azért nem olyan intenzív az UV-sugárzás.

Hogyan oldható meg akkor, ha sminkelsz? Nyáron érdemes átgondolni az alapozó használatot, esetleg kipróbálhatsz por állagú ásványi alapozókat vagy vékonyan fedő ásványi púdereket is. Ezeket bármikor meg lehet erősíteni anélkül, hogy úgy tűnjön, mintha vakolva lenne az arcod. Ezek a termékek jellemzően valamennyi UV-szűrő képességgel is rendelkeznek.

Figyelem: Sportolásnál, strandolásnál pedig külön érdemes figyelni magára a használt fényvédő tartósságára és az újrakenésre is.

6. hiba – nem használsz eleget a fényvédőből

Mindig felmerül a kérdés bármilyen fényvédő használatával kapcsolatban, hogy mennyi az ideális mennyiség belőle? Sajnos nagyon gyakori hiba a túl kevés fényvédő használata, amely mellett aztán lepirul, lebarnul a bőr, sokszor ráadásul foltosan… A megfelelő fényvédő mennyiség kb. egy 5 forintos érme méretének felel meg. Ezt pedig a lehető legegyenletesebben érdemes elkenni az arcodon a megfelelő hatás érdekében.

7. hiba – nem elég magas a faktorszám

Minimum SPF 30-as fényvédőt érdemes használni, ha valóban célod az anti aging! Amikor egy fényvédő mellett valamennyire barnulsz, az azt jelenti, nem megfelelő a védelem, amit nyújt / nem használtad megfelelően. Máskülönben nem történne meg a bőrödben a pigmentáció.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!