A propolisz hatása a bőrre – mit kell tudnod róla, és hogyan használd?

A propolisz hatása a bőrre

Miért ne hagyd ki a propoliszt a szépségrutinodból? Nagyon röviden összefoglalva, a más néven méhszuroknak is nevezett hatóanyag felveszi a harcot a ráncok és a pattanások ellen egyaránt, sima és egészséges bőrképet adva az arcodnak. Hogy ezt hogyan éri el és mit tud még, a cikkünkben megtalálod!

Mi is pontosan a propolisz?

Amíg a méhpempőről meglehetősen sokat lehet tudni, a propolisszal – más néven, méhszurokkal – már kevesebb cikk foglalkozik. Pedig a propolisz fantasztikus bőrápoló anyag, rendkívül sok értékes összetevővel.

A propolisz – vagy magyaros nevén, méhszurok – egy erőteljesen ragacsos anyag, amit a méhecskék a kaptár tömítésére gyűjtenek a fák ágairól, rügyeiről, olykor leveleiről. Olyan hatóanyagokat kevernek össze egymással, amelyek a növényeket a különféle kártevőktől, kórokozóktól védik. Több tucat különböző növényről szedik össze a virágport és a gyantát, hogy aztán a végső, ragadós tömítő- és kötőanyaggá formálják.

Rengeteg vírusölő, gomba-és baktériumellenes anyag kerül bele, a méhek célja pedig, hogy ezzel védjék a kaptárt a káros anyagoktól. Amellett, hogy rendkívül sok, nagyjából 200 féle hasznos hatóanyag található meg a propoliszban, például vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, illóolajban, viaszban is gazdag, tehát egy igencsak különleges ápoló keverék. Balzsamos, lágy természete rendkívül aktív hatásokkal társul: nemcsak elpusztítani segít a baktériumokat, hanem szaporodásukat, kifejlődésüket is gátolja.

A propolisz összetevői

Főként ezek a bőrbarát vitaminok alkotják a propoliszt:

– B1, B2, B6, C, E

És ezekkel az ásványi anyagokkal van tele:

– kálium, nátrium, cink, szilícium, magnézium (és még sok más)

További fontos hatóanyagai:

– flavonoidok, poliszacharidok, fenolok

Amellett, hogy hatásai miatt természetgyógyászatban aktívan használják, Dél-Koreában már a bőrápolás is felfedezte magának hatóanyagként, és egyre több termékbe kerül bele. Számos bőrtípusra és bőrproblémára bevethető, nézzük ezeket pontról pontra.

Hogyan hat a propolisz a bőrödre?

1. Szuper anti-aging hatóanyag

Magas antioxidáns-tartalma miatt segít erősíteni a bőr káros behatásokkal szembeni védekezőkészségét, emellett jótékonyan járul hozzá a bőrben zajló belső folyamatok működéséhez is. Vitaminjaival és ásványi anyagaival táplálja a bőrt, segíti hidratált és ragyogó állapotban tartani. Ezekkel a tulajdonságaival hatásos alapot szolgáltat annak, hogy a bőrkép minél tovább egészséges, szép és fiatal legyen.

2. Hatásosan kezelhető propolisszal a pattanásos bőr

Mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyag, pattanásos bőrre mindenképp érdemes kipróbálni. Ugyanúgy segít levinni a meglévő pattanások pirosságát, mint ahogy megakadályozza az újak kialakulását, vagyis a baktériumok elszaporodását. A pattanások utókezelésében is bevethető anyag a propolisz: sebgyógyító és heghalványító hatását sokan dicsérik.

3. A propolisz érzékeny bőr barátja

Számos olyan hatásos bőrápoló és anti-aging anyag van, amelyek használata a nagyon érzékeny bőrűek számára nem kimondottan ajánlott, de szerencsére a propolisz nem tartozik ezek közé! Elképesztően gyengéd, nem okoz felesleges irritációt, sőt, a nagyon száraz, kirepedezett bőrön is segít. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően még nyugtatja is a problémás, foltos, hámló arcbőrt.

Használhatsz még emellett propoliszt apróbb háztartási sérülések, horzsolások, kisebb (elsőfokú) égések esetén, illetve bőrgyulladások kiegészítő kezelésére és nyálkahártya- regenerálásra is.

Propolisz a kozmetikumokban

Legtöbbször krémek, szérumok, esszenciák és maszkok összetevőjeként szerepel a propolisz. Lehet fő és kiegészítő hatóanyag is, illetve, az úgynevezett propolisz tinktúra egy erős, célzott változata a méhszuroknak.

Pollenallergia esetén legyél óvatos a propolisszal, mert a termékekben általában van virágpor, így heves reakciót válthat ki; emellett, méh- és darázscsípésre való allergia esetén is kerülendő a használata!

Kedvenc propoliszos termékeink

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!