Aktív összetevők a bőrápolásban

Az aktív összetevők hatásának tudományos bizonyítékai vannak és fizikai változást idéznek elő a bőrben. Az inaktív összetevők általában három ok miatt szerepelnek a kozmetikai termékekben. Hatóanyag tartalma elenyésző, kisebb mértékben ugyan, de képes hatást kifejteni. Tartósítószerként elősegítik az adott termék eltarthatóságának fenntartását, valamint szintetikus illatanyagként kellemes aromát kölcsönöznek egy-egy terméknek. De mely összetevőket soroljuk ténylegesen az aktívak közé? És melyeket az inaktívak közé? Az alábbiakban bővebben kifejtjük.

A kozmetikai összetevők különféle forrásokból származhatnak, de az élelmiszereket alkotó összetevőkkel ellentétben a legtöbb használó nem olvassa el a szépségápolási terméket alkotó hatóanyaglistát. Pedig ez éppen olyan fontos, mint az élelmiszerek esetében. A termékekben található összetevők felelősek egy adott készítmény hatásának megvalósításáért. Ha sok időt töltesz azzal, hogy mélyebben elsajátítsd a szépségvilággal kapcsolatos tudásodat akkor gyakran találkozhatsz azzal, a két kifejezéssel, hogy „aktív” és „inaktív” összetevők. Az aktív hatóanyagokat röviden úgy tudnánk jellemezni, hogy olyan vegyi anyagok, amelyek aktívan megcéloznak egy adott bőrproblémát.

Aktív összetevők listája

Az „aktív alkotóelem” kifejezést sokak használják manapság a bőrápolás területén, de sok esetben nem megalapozottan. Tekintettel arra, hogy mennyi információ megtalálható már az interneten a bőrápoló termékekről, készítményekről és összetevőkről, mégis kevesen tudnak arról, hogy miket is nevezünk aktív hatóanyagoknak. Az alábbi cikkben megválaszoljuk, hogyan lehet őket meghatározni és hogy miért játszanak fontos szerepet az inaktív összetevők is a bőrápolásban.

Mi az aktív összetevő?

Az aktív összetevő kifejezés olyan vegyi anyagot jelent, amely aktívan megcéloz egy adott bőrproblémát – például pattanást, pigmentációt vagy ráncokat – és fizikai változást idéz elő a bőrben. Ezek az összetevők minden termékben megtalálhatóak, még a natúr kozmetikumokban is, ugyanis elengedhetetlenek a készítmények eredményes működéséhez. A szépségápolási piacon nincs olyan termék, amely ne nyújtana megoldást valamilyen bőr problémára, a kulcs azonban a benne található hatóanyagban rejlik.

Az Egyesült Államokban az aktív összetevőket az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (FDA) szabályozza, és technikailag „gyógyszereknek” tekintik őket. Minden aktív összetevőnek meghatározott mennyiségi és minőségi mutatói vannak, ezeket szintén az FDA hagyja jóvá

Mi is az inaktív összetevő ?

Ezeknek az összetevőknek is megkell felelniük annak, hogy biztonságosak legyenek, de nincsenek olyan mértékben szabályozva, mint aktív társaik. Nincs előírva, mit várhatunk tőlük pontosan, vagy hogy hogyan jelenjenek meg az összetevőlistán. Ehelyett, az inaktív összetevőkkel kapcsolatos legnagyobb elvárás, hogy a mennyiséget jelölve, egymás után legyenek feltüntetve az összetevőlistán.

Aktív hatóanyagok listája

A bőrápolásban a leggyakoribb hatóanyagok a következők: 

BMDM(Avobenzon) – Leginkább a fényvédőben található összetevő, amely blokkolja és elnyeli mind az UVA, mind az UVB sugarakat. Továbbá megtalálható a fürdő-, bőrápolási-, köröm- és illatkészítmények összetételében is. 

Benzoil-peroxid – Ez a hatóanyag antibakteriális hatású, eredményesen elpusztítja a baktériumokat és csökkenti a faggyútermelést, ami javulást eredményez a pattanásos, valamint mitesszeres bőrnél.

Cink-oxid – Ez az elérhető legjobb fényvédő összetevő, mert blokkolja az UVB sugarak közel 100% -át és az UVA sugarak 90% -át . Fényvédőkben alkalmazva tehát a leghatékonyabb védelmet nyújtva a káros UV sugárzások ellen.  Illetve használata nem okoz bőr irritációt.

C-vitamin –  Magas antioxidáns hatású, amely megakadályozza a szabad gyökök kialakulását. Elősegíti a bőr hidratáltságát, javítja annak tónusát és a textúráját. Serkenti a kollagén termelődését. Megtalálható krémekben, napozás utáni termékekben, samponokban és sminktermékekben.

Glikolsav – A glikolsav egy, a természetben is előforduló sav, amely az AHA-t tartalmazó termékekben található meg. Fő feladata a bőr megfiatalítása, ezért különböző mértékben hámlasztja a legfelső bőrréteget. A hámlasztás mértéke függ a készítményben lévő glikolsav koncentrációjától is. Serkenti a bőr sejtregenerációs folyamatát, ezért tökéletes választás az érett bőrrel rendelkezők számára, mivel az idő előrehaladtával lassul ez a folyamat. A hámlasztó hatás elősegíti a finom vonalak és a ráncok kiegyenlítését, csökkenti a pigmentációt. Rendkívül jól alkalmazható száraz bőrön is.

Retinoidok (A-vitamin) – Ez az egyik leghatékonyabb összetevő az öregedő, UV károsodott bőr megfelelő ápolására. Javítja a bőr állapotát, elősegíti a sejtmegújulási folyamatot. Megakadályozza a pattanások és pigmentáció kialakulását. Folyamatos használatával a bőr lágyabbá, simábbá és tisztábbá válik.

Szalicilsav (BHA) – Erősen hámlasztó hatású szer, amely világosabbá, tisztábbá és simábbá képes varázsolni a bőrt. A szalicilsav mélyen bejut a pórusokba és feloldja a faggyút, javítja a bőr állapotát, csökkenti a gyulladást.  Érett bőrre, ráncokra és napkárosodás okozta bőrproblémákra szintén jótékony hatással bír. 

A savak bőrre gyakorolt hatásáról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Hogyan ismered fel az aktív összetevőket??

Vannak olyan termékgyártok, akik külön hangsúlyt fektetnek az aktív összetevők feltüntetésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékben lévő aktív összetevőket külön tüntetik fel. Viszont nem ez a legelterjedtebb, de segítünk. Vedd a kezedbe a legújabb K-Beauty terméked és keresd meg az összetevő listát.  Jellemzően az aktív összetevők azok az alkotóelemek, amelyek elsőként szerepelnek a termék címkéjén. Általában csökkenő fontossági vagy koncentrációs sorrendben vannak felsorolva. 

A koncentráció mennyisége nagyon fontos, mert ha nem elegendő a hatóanyag mennyisége egy termékeben, akkor nem valószínű, hogy jelentős javulást fogsz tapasztalni. A Food and Drug Administration ténylegesen kimondja, hogy az aktív összetevőket egyértelműen fel kell tüntetni a csomagoláson, valamint annak mennyiségét és fajtáját is.

Miért fontosak az inaktív összetevők is?

Az „inaktív” szó nem azt jelenti, hogy az összetevőknek nincs semmilyen hatása, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy nincsenek hatóanyagként szabályozási státuszuk. Jelenlétükkel elősegítik az aktív hatóanyagok hatásának kifejtését. A bőrprobléma kezelésében egy termék, akkor működhet a leghatékonyabban, ha az aktív és inaktív összetevők megfelelő egyensúlyban vannak jelen. 

Ezen túlmenően, a kizárólag inaktív összetevőkből álló készítmények is megfelelően kiegészíthetik az arcápolási rutinban szereplő aktív termékeket. Általában segítenek a táplálásban, hidratálásban, megnyugtatásban és helyreállításban.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!