Aktív összetevők a bőrápolásban

Aktív összetevőket tartalmazó termékek használata előtt fontos meghatározni személyes bőrápolással kapcsolatos céljainkat. De mely összetevőket soroljuk ténylegesen az aktívak közé? Az alábbiakban bővebben kifejtjük.

Az „aktív alkotóelem” kifejezést sokak használják manapság a bőrápolás területén, de sok esetben nem megalapozottan. Tekintettel arra, hogy mennyi információ megtalálható már az interneten a bőrápoló termékekről, készítményekről és összetevőkről, mégis kevesen tudnak arról, hogy miket is nevezünk aktív hatóanyagoknak. Az alábbi cikkben megválaszoljuk, hogyan lehet őket meghatározni és hogy miért játszanak fontos szerepet az inaktív összetevők is a bőrápolásban.

Aktív összetevők listája

Mi az aktív összetevő?

Egyszerűen fogalmazva: az aktív összetevő kifejezés olyan vegyi anyagot jelent, amely aktívan megcéloz egy adott bőrproblémát – például pattanást, pigmentációt vagy ráncokat – és fizikai változást idéz elő a bőrben. Ezeknek az összetevőknek tudományos bizonyitékai vannak, amelyek megmutatják hatékonyságukat, így nagy esély van arra, hogy hasznunkra válik, ha ezeket beépítjük a bőrápolási rutinunkba. Az Egyesült Államokban az aktív összetevőket az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (FDA) szabályozza, és technikailag „gyógyszereknek” tekintik őket. Minden aktív összetevőnek meghatározott mennyiségi és minőségi mutatói vannak, ezeket szintén az FDA hagyja jóvá. 

Mi is az inaktív összetevő ?

Ezeknek az összetevőknek is megkell felelniük annak, hogy biztonságosak legyenek, de nincsenek olyan mértékben szabályozva, mint aktív társaik. Nincs előírva, mit várhatunk tőlük pontosan, vagy hogy hogyan jelenjenek meg az összetevőlistán. Ehelyett, az inaktív összetevőkkel kapcsolatos legnagyobb elvárás, hogy a mennyiséget jelölve, egymás után legyenek feltüntetve az összetevőlistán.

Aktív hatóanyagok listája

A bőrápolásban a leggyakoribb hatóanyagok a következők: 

Cink-oxid (a fényvédőben található) – Ez az elérhető legjobb fényvédő összetevő, mert blokkolja az UVB sugarak közel 100% -át és az UVA sugarak 90% -át. A termékek egy része mikronizálva van, így azok teljesen felszívódnak a bőrbe anélkül, hogy fehér, olajos foltot hagynának maguk után.

Avobenzon (a fényvédőben található) – Egy másik, a fényvédőben található összetevő, amely blokkolja mind az UVB, mind az UVA sugarakat. 

Szalicilsav (BHA) – Erős hámlasztó hatású szer, amely világosabbá, tisztábbá és simábbá képes varázsolni a bőrt. A szalicilsav mélyen bejut a pórusokba és feloldja a faggyút, javítja a bőr állapotát. Érett bőrre, ráncokra és napkárosodás okozta bőrproblémákra szintén jótékony hatással bír. 

Benzoil-peroxid – Ez a hatóanyag eredményesen elpusztítja a baktériumokat és csökkenti a faggyútermelést, ami javulást eredményez a pattanásos, valamint mitesszeres bőrnél.

Retinoidok (A-vitamin) – Ez az öregedésgátló, hámlasztó antioxidáns elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal kisimítja a finom vonalakat, ráncokat. Megakadályozza a pattanások és pigmentáció kialakulását. Folyamatos használatával a bőr lágyabbá, simábbá és tisztábbá válik.

C-vitamin – Antioxidáns szuperhős, amely megakadályozza a szabad gyökök kialakulását. Elősegíti a bőr kiszáradását, javítja annak tónusát és a textúráját. Ezenkívül serkenti a kollagéntermelést és kisimítja a finom vonalakat. (A hatékonysághoz 10% vagy annál magasabb koncentráció szükséges.) 

Glikolsav – Az AHA savak különböző mértékben hámlasztanak, ez függ a készítményben lévő glikolsavtól is. Serkenti a bőr sejtregenerációs folyamatát, ezért tökéletes választás az érett bőrrel rendelkezők számára, mivel az idő előrehaladtával lassul ez a folyamat. A hámlasztó hatás elősegíti a finom vonalak és a ráncok kiegyenlítését, csökkenti a pigmentációt. Rendkívül jól alkalmazható száraz bőrön is.

A savak bőrre gyakorolt hatásáról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Hogyan ismered fel az aktív összetevőket??

Jellemzően az aktív összetevők azok az alkotóelemek, amelyek elsőként szerepelnek a termék címkéjén. Általában csökkenő fontossági vagy koncentrációs sorrendben vannak felsorolva. Marketing szempontjából sok termék többet ígér, mint amennyit valójában teljesít. Ha egy termék ígéretesnek látszik a benne található hatóanyag miatt, de az nem az első helyek egyikén található, hanem az összetevő lista végén, akkor a várt eredmény is alul maradhat a kívánt hatástól.

Koncentráció mennyisége nagyon fontos, mert ha nem elegendő a hatóanyag mennyisége egy termékeben, akkor nem valószínű, hogy jelentős javulást fogsz tapasztalni. Az FDA ténylegesen kimondja, hogy az aktív összetevőket egyértelműen fel kell tüntetni a csomagoláson, valamint annak mennyiségét és fajtáját is.

Miért fontosak az inaktív összetevők is?

A lényeg az, hogy az inaktív összetevők ugyan olyan fontosnak számítanak egy készítményben, mint az aktív összetevők. A bőrprobléma kezelésében egy termék, akkor működhet a leghatékonyabban, ha az aktív és inaktív összetevők megfelelő egyensúlyban vannak jelen. Az inaktív összetevőket csak azért, mert úgy tűnik, hogy lejjebb állnak a rangsorban, nem szabad lebecsülni. Attól, hogy ez a megjelölésük, még nagyon is jót tudnak tenni a bőrnek, és nagyon is hatásosak lehetnek!

Ezen túlmenően, a kizárólag inaktív összetevőkből álló készítmények is megfelelően kiegészíthetik az arcápolási rutinban szereplő aktív termékeket. Általában segítenek a táplálásban, hidratálásban, megnyugtatásban és helyreállításban.

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on

Te milyen aktív összetevőket tartalmazó kozmetikumokat használsz a bőrápolási rutinodba?

Vélemény, hozzászólás?