Antioxidánsok a bőrápolásban: intenzív védelem a bőrnek

Antioxidánsok a bőrápolásban

Az elmúlt években már nemcsak az étkezésben, hanem a bőrápolásban is jelentős szereplővé léptek elő az antioxidánsok. Nem is véletlen, hiszen extra hatékony bőrvédő összetevőknek számítanak – de hogyan hatnak pontosan, és miért kihagyhatatlanok a rutinodból? Cikkünkben erre adunk most választ!

Ha a hatásukat nézzük, az antioxidánsok nem fogják eltűntetni a ráncokat vagy egy szál magukban örökre száműzni a pattanásokat a bőrünkről. A bőrápolásban betöltött szerepük nem az, hogy csodaszerként működjenek, hanem a megelőzést és a bőr egészségének megőrzését szolgálják.

Antioxidánsok a szabad gyökökkel szemben

Az antioxidánsokról mindig azt mondjuk és halljuk, „felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben”. De mik is azok a szabadgyökök, és miért kell a jótékony antioxidánsoknak harcolni velük?

A szabadgyökök olyan instabil részecskék, amelyek más részecskékkel interakcióba lépnek. Ők önmagukban „nem teljesek”, ezért másokra kell rácsatlakozniuk; az általuk elindított a láncreakciók pedig a bőr rétegeiben károsodásokhoz vezetnek. Noha teljesen normális folyamat az, hogy vannak a szabadgyökök, és vannak az antioxidánsok, a bőrben pedig ezek megvívják egymással a harcaikat, mégsem szabad kizárólag a bőröd saját védelmi rendszerére hagyatkoznod. 

Napi szinten túl sok olyan káros szabadgyök-behatás éri a bőrt, amelyre egész egyszerűen nincs természetesen elegendő mértékű antioxidáns-védelem!

lyen káros behatások például:

  • Szmog
  • Stressz
  • Csekély mennyiségű alvás
  • Napsugárzás
  • Dohányzás
  • Egészségtelen étkezés

Ha a szabadgyököket hagyod garázdálkodni a bőrödben, visszafordíthatatlan, súlyos károsodásokat okozhatsz vele. Tipikusan ilyenek a felgyorsult bőröregedés, a pigmentfoltok, illetve a bőr védekezőkészségének folyamatos gyengülése. Ezek után az nyilván már benned sem kérdés, miért van a bőrödnek szüksége antioxidánsokra! Kémiailag nézve, nagyon egyszerű, amit tesznek: beavatkoznak a szabadgyökök láncreakcióiba. A folyamat megszakad, ezzel pedig a bőrkárosodás esélye is lecsökken.

Antioxidáns tartalmú kozmetikumok hatásai a bőrödre

Számos antioxidáns létezik a bőrápolásban, amelyekről önállóan is írtunk, és fogunk is még megosztani cikkeket: például a C-vitamin, a zöld tea, a méhpempő, az E-vitamin vagy épp a flavonoidok.

Rendszeresen alkalmazva antioxidánsok, milyen hatásokat vannak a bőrre?

klairs Freshly Juiced Vitamin Drop Serum termék kép
Kollagén szintézist serkentő C-vitaminos szérum

Az antioxidánsok lassíthatják a bőröregedés folyamatait

Legyen szó a ráncok kialakulásáról vagy épp mélységéről, sőt, akár a kellemetlen pigmentfoltok megjelenéséről, rendszeres antioxidáns-védelemmel elnyújthatod ezt a folyamatot. A bőröd sokkal tovább lehet egészséges és fiatalos!

Tipp: bőröregedés késleltetésére komplex védelmet tud nyújtani a C-, illetve az E-vitaminos készítmények rendszeres használata. Ilyenkor nyáron különösen hatásos minden antioxidáns kozmetikum, hiszen a fényvédőd hatását is felerősítik!

Benton Deep Green Tea Serum termék kép
Bőrnyugtató, gyulladásgátló szérum 53% zöld teával

Csökken a bőrgyulladások mértéke, illetve a bőr gyulladásokra való fogékonysága

A bőrben található gyulladásokért is felelősek a káros szabadgyökök. Ilyen esetekben a bőr védekezőképességének turbózása mellett a gyulladáscsökkentésre, bőrnyugtatásra, tonizálásra is érdemes figyelni. Ha rendszeresen használsz megfelelő minőségű, antioxidáns tartalmú készítményeket, egészségesebb, egységesebb, ragyogóbb bőrfelületet érhetsz el.

Tipp: gyulladt, érzékeny bőr ápolására az egyik legjobb antioxidáns hatóanyag a zöld tea. Amellett, hogy aktív bőrnyugtató és erősen szabadgyök-ellenes hatású, szuper az anti-agingben is. Segít ugyanis lassítani a bőr kollagénállományának lebomlását. Hatását a bőr azon rétegében fejti ki, ahol a kollagén- és elasztintermelés is történik. A koreai bőrápolásban a zöld teát tartalmazó kozmetikumok alapvetőek, hiszen a leghatékonyabb antioxidánsként tartják számon Kelet-Ázsiában már évezredek óta.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!