Boldog Cshuszok Napokat!

A cshuszok vagy más néven hangaü a három nagy dél-koreai ünnep egyike. Koreában ez a hálaadás napja, melynek keretében hálát adnak az évi termésért és köszönetet mondanak az ősöknek. A cshuszok egy igazi szívmelengető családi ünnep, mert ilyenkor még a legmesszebb lakó családtagok is hazalátogatnak, hogy együtt ünnepeljenek a családtagjaikkal. Ebben az évben cshuszok október 1-re, csütörtökre esik, de az ünnepi időszak valójában három napig tart – beleértve az előtte és utána lévő napokat is. Megéri a cikket elolvasni, hiszen szuper ajándék vár az oldal alján! 🙂

Boldog cshuszok napokat!

Cshuszok története?

A cshuszoknak óriási hagyománya van Koreában és valószínűleg már több mint 2000 évvel ezelőtt is ünnepelték. Az ünnep eredete ősi vallási jellegű és a Hold imádatához köthető. A Nap ugyanis mindennap látható, de a telihold azonban elég ritka jelenség, emiatt nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. Az ünnep a nyolcadik holdhónap 15. napjára esik és a holdnaptár szerint a hold ilyenkor a legnagyobb.

Családi hagyomány

A cshuszok napjának reggelén a család tagjai összegyűlnek otthonukban, hogy őseik tiszteletére megemlékezést tartsanak, ezt hívják cseszának más néven csharje-nak. Ezt az istentiszteletet évente csak kétszer tartják. Ilyenkor a betakarított rizst, alkoholt és songpyeont (rizskalácsot) készítenek felajánlásként a család őseinek. Az istentisztelet után a családtagok együtt ülnek le az asztalhoz, ezzel tisztelegve az ősök előtt.

Cshuszok együtt a család!
Együtt minden generáció 🙂

Ez követően egy másik tradicionális szokás következik a szongmjón. Ilyenkor a család közösen meglátogatja az elhunyt családtagok sírjait. A szongmjón egy régi hagyomány, amelyet mai napig őriznek, hogy örök megbecsülést tanúsítsanak a család ősei iránt. A szongmjón során a családtagok megemlékeznek az elhunytakról és együtt rendet tesznek a nyughely körül.

Ünnepi hagyományok

Dél-Koreában a cshuszok egy vidám ünnep, hiszen elsősorban betakarításról és a bőségről szól, ezért különböző szórakoztató, népi játékokat tartanak. Ilyen például a kanggang szulle, amikor ütős hangszer kiséretében a koreai nők hanbokba vagyis tradicionális koreai ruhába öltöznek és egy nagy körben együtt énekelnek és tánconak a telihold éjszakáján. Ennek eredetéről több történet is szól. Az egyik legismertebb történet azt mondja, hogy a tánc I Szunszin tengernagy idejében, amikor a koreai hadsereg, a falu fiatal asszonyait harci egyenruhába öltöztette, ezzel azt a látszatott keltve, hogy a koreai hadsereg sokkal nagyobb, mint amekkora valójában. Így megtévesztve az ellenséges csapatokat.

A másik szórakoztató hagyomány a ssireum, ahol egy kör alakú homokozón a férfiak az ügyességükről tehetnek tanúbizonyságot és értékes nyereményeket nyerhetnek.

Mi is ajándékozunk!

Koreában ezeken a napokon szokássá vált ajándékokat adni egymásnak, hogy köszönetüket és elismerésüket fejezzék ki egymás iránt az emberek. Ezért úgy gondoltuk, hogy mi is kedveskedünk Nektek egy szuper ajándékkal. Négy napig 15%-os kuponkedveménnyel vásárolhattok webáruházunkban. A kedvezmény az akciós termékekre is érvényes, a minimum rendelési összeg pedig 15.000 Ft. A kedvezmény szeptember 30-tól október 3-ig tart!

15% KUPONKEDVEZMÉNY:

happychuseok2020

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!