Ételek hatása a bőrre

Gondolkodtál már azon, hogy az elfogyasztott ételek milyen hatással vannak a bőrödre? Legyen szó akár szénhidrátról, cukorról, tejtermékről vagy alkoholról, ezek gyakran befolyásolják bőrünk egészségét. Olvasd tovább a cikket, hogy megtudd, milyen ételek fogyasztását kell fontolóra venned a bőröd javításának érdekében.

Tinédzserkortól kezdve igaz az az állítás, hogy vigyázni kell bizonyos élelmiszerek fogyasztásával, mert azok kedvezőtlen hatással lehetnek a bőrünk megjelenésére. Ahogy idősödünk ezek az intelmek természetesen nem szűnnek meg. Biztosan küzdöttünk már olyan problémával, amelynek kezelése hosszú ideig tartott és ilyenkor bármit megtettünk volna, hogy a bőrünk minél hamarabb visszanyerje az egészséges állapotát. Általánosságban elmondható az, hogyha eszel egy pár szelet pizzát, akkor másnap nem fogsz zsíros arcbőrrel ébredni, viszont az étrendünkben alapként megtalálható termékek fogyasztása bizony nem csak rövid, hanem hosszútávon is befolyásolhatják a bőrünk megjelenését.

Ételek hatása a bőrre

Melyik étel, milyen hatást gyakorol a bőrre?

Finomított szénhidrátok és a faggyú előállításának kapcsolata

Dermatológusok szerint kerülni kell az olyan ételeket, mint a fehér kenyér, tészta, fehér rizs, burgonya, mert ezeknek az ételeknek magas a glikémiás indexe és magas glükóz és inzulinszintet eredményeznek. És hogy ez hogyan kapcsolódik a bőrünkhöz? A megnövekedett inzulinszint a faggyú túltermelődését okozhatja, amely zsíros arcbőrhöz és a pattanások kialakulásához vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy a hosszútávon alkalmazott alacsony glikémiás étrend betartásával csökkenek a gyulladt pattanások és minimalizálódig a faggyú termelődése. A tanulmányok kimutatták azt is, hogy azok, akik keleti kultúrában nevelkedtek fel, sokkal kevésbé hajlamosabbak a zsíros, pattanásos bőr kialakulására, mert nem fogyasztanak finomított szénhidrátokat, étrendjük a glikémiás index alsó határán helyezkedik van.

 

Az alkohol és a rosacea kapcsolata

Nincs azzal semmi baj, ha alkalmanként elfogyasztunk egy-két pohár bort, de a tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás növeli a rosacea- a nyakon és az arcbőrön megjelenő fokozott értágulat, a betegség fokozódásával gyulladt és gennyes csomókkal kísérve-kialakulásának kockázatát.
Miért? Mert az alkohol gyengíti az immunrendszert, gyulladást okos és kitágítja az ereket. A tünetek különösen a vörösbor fogyasztásánál erősödhetnek.

Ha rosaceával és erős bőrpírral küzdesz, próbáld meg az alkoholfogyasztást csökkenteni és a további nyugtató hatás elérése érdekében ajánljuk a Klairs Midnight Blue Calming krémet és a COSRX Centella Bőrgyógyító krémet. Klairs terméke kamillaolajból kivont guaiazulént tartalmaz, amely erős nyugtató tulajdonságairól ismert. Segít csökkenteni a bőrpírt és az irritációt és sima, nyugodtabb bőrt eredményez. A Centella krém bőrgyógyító és gyulladáscsökkentő krém, extra magas ázsiai gázló kivonattal. A gondosan kiválasztott, természetes összetevők miatt a bőrt gyógyítja és mélyen hidratálja. Azonnal enyhíti a bőr irritációját, miközben gyógyítja a pattanásokat és az utánuk maradt hegeket.

 

A cukor és a korai öregedés kapcsolata

A fiatalos bőr kulcsa az egészséges kollagén- és elasztinszint megléte, azonban bizonyos tényezők gyorsabban lebonthatják ezt, mint szeretnénk. Különösen a cukor fogyasztása károsíthatja helyrehozhatatlanul a bőrt a térhálósításnak nevezett folyamat során. A térhálósítás akkor fordul elő, amikor egy protein kapcsolódik egy másik fehérjéhez, cukorhoz vagy lipidhez. A testben valamennyi térhálósítás elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez. De a rendellenes térhálósítás öregíti a bőrt. Alapvetően a glükóz és a fruktóz kapcsolják össze a kollagénben és az elasztinban lévő aminosavakat,  amelyek a kollagénszálakat keményekké, merevekké teszik és elősegítik, hogy helyreállíthassák magukat. Mivel a térhálósítás nem kapcsolódik a DNS-hez ezért ez a folyamat teljesen elkerülhető, a bevitt cukor csökkentésével. A kollagén idő előtti lebomlását fokozhatja még a káros UV sugárzás, a füst és a különböző szennyeződések is. Ezért azt tanácsoljuk, hogy párosítsd a csökkentet cukor bevitelét egy nagyszerű K-beauty fényvédővel, hogy elkerülhesd az idő előtti kollagén lebomlását. 

A COSRX Shield Fit All Green Comfort Sun SPF50+ PA++++ könnyű, lágy textúrájú fényvédő krém SPF50+ szűrővel és természetes zöld növényi összetevőkkel ellátva megakadályozzák a káros UV-sugarak bejutását a bőrbe. Tigrisfűből, tárkonyból és lótuszból kivont növényi összetevőkből készült, amelyek megnyugtatják a nap sugarai által irritált bőrt. Nem hagy fehér, zsíros nyomot az arcon. A tigrisfű antioxidáns hatással rendelkezik – serkenti a kollagéntermelést, enyhíti a gyulladást, az üröm kivonat antiszeptikus, pórusösszehúzó és tonizáló hatással rendelkezik. A vízililiom virágkivonat tápláló hatással van a bőrre. Hatékony a pattanások elleni küzdelemben. A készítmény hatékonyan alkalmazható a rosacea kezelésére. 

 

Tehéntej alapú termékek és a pattanások, gyulladások kapcsolata

Ahogyan a finomított szénhidrátok az inzulinszint emelkedéséhez és a faggyú túltermelődéséhez vezethetnek a tehéntej alapú termékek hasonló hatással lehetnek a bőrre. Mivel a tehéntej célja az újszülött borjak növekedésének elősegítése, ezért a tej természetes növekedési hormonokkal és anabolikus szteroidokkal rendelkezik. Ezeknek a tulajdonságoknak az emberi testre gyakorolt hatása az inzulinszint emelkedéséhez vezethet, ami serkenti a faggyútermelést. Sok tehenet növekedési hormonokkal kezelnek a tejtermelés fokozásának érdekében. Ezekből a tehenekből származó tejet tesztelték és kimutatták, hogy magasabb szintű IGF-1-et (inzulinszerű növekedési faktor-1) tartalmaz.

A tej szintén tartalmaz kazeinnek és savónak nevezett proteineket. Sok ember érzékenyen reagál ezekre a fehérjékre, mert nem képesek megfelelően emészteni őket, irritációt és gyulladást okozva a bélben, amely  áthaladhat a véráramban. Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a tejtermék bevitelének minimalizálása csökkentheti a faggyútermelést, amelynek következtében a bőr kevésbé válik gyulladttá és kevesebb pattanás jelenik meg rajta.

Milyen ételeket érdemes fogyasztani?

A dermatológusok azt tanácsolják, hogy fogyasszunk több zöld leveles zöldséget, bogyós gyümölcsöt, fehérjéket (például lazacot) és olajos magvakat (például diót). Ezek az ételek nem csak finomak, de megkötik a szabad gyököket és felveszik a küzdelmet a bőrproblémákkal, gyulladásokkal szemben.

Ezekről a termékekről olvashattál

Megosztás itt: facebook
Facebook