Fizikai vagy kémiai fényvédőt használjak?

Jókedv, meleg, strandolás, barna bőr, nyaralás… és még estig sorolhatnánk azokat a szavakat, amelyeket a nyárhoz tudunk kapcsolni. A nyár beköszöntével egyre többen sóvárgunk a nap után. A napfény lényeges tényező a szervezetünk számára is, hiszen a D-vitamin előállítása ennek hatására történik meg. Az egyik nap azonban azt halljuk, hogy a napsugárzás milyen veszélyes is lehet a bőrünkre a másik nap azonban azt, hogy elengedhetetlen számukra. A megoldás valahol a két állítás között van. Természetesen a napfényre szükségünk van, de a bőrünk egészségének előtérbe helyezése mellett.

Fontos, hogy arcbőrünknek a neki megfelelő, állandó védelmet biztosítsuk egész évben. Erre nyújtanak tökéletes megoldást a fizikai és kémiai fényvédők. A fizikai és a kémiai fényvédő krémek közötti legnagyobb különbség az általuk nyújtott védelem módjában rejlik. A kémiai fényvédők hagyományosan elnyelik az UV-sugarakat, addig a fizikai fényvédők közé sorolt termékek kismértékben ugyan, de vissza is tükrözik azokat a bennük lévő ásványi anyagok által. Olvasd tovább a cikket, hogy megtudhasd mi a pontos különbség a kettő között.

fizikai vagy kémiai fényvédőt használjak

UVA és UVB sugarak

UVA sugarak hatolnak a legmélyebbre a bőrünkben, és bár nem égünk le tőlük, de hatalmas károkat okoznak ha nem védekezünk ellenük. Az ultraibolya sugárzás idő előtti öregedést, ráncokat és hiperpigmentációt okoz, valamint melanóma kialakulásához is vezethet. Az UVB sugárzás hatására bőrünk lebarnul, de ez sem teljesen veszélytelen. A nem megfelelő védekezés következtében fizikai égés következhet be. Bőrünk károsodásának megelőzésének érdekében fontos a megfelelő fényvédők rendszeres használata.

Kémiai fényvédők

A kémiai fényvédők, más néven szerves fényvédők olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek elnyelik az UV sugarakat, hővé alakítják, majd felszabadítják és szétszórják. A kémiai fényvédő krémek textúrája általában folyadékszerű, amelyet testápolóként érez a bőrünk, ezért ideális mindennapi használatra. Mindezek mellett azonban fontos, hogy a kémiai fényvédőt a napozás előtt 15-20 perccel fel kell vinnünk, hogy mélyen felszívódjon és megfelelő védelmet biztosítson. A napozás során gyakran újra kell alkalmaznunk és kulcsfontosságú, hogy a megfelelő védelem érdekében tartsuk be a terméken feltűntetett használati utasítást. Minden fürdés után kenjük újra magunkat, és óvjuk bőrünket a közvetlen napfénytől.

Fizikai fényvédők

A fizikai fényvédők megfelelő védettséget biztosítanak az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt. Nem irritálják a bőrt, biztonságosan alkalmazhatók csecsemőknél és a kismamáknál is. Felvitelt követően azonnal aktiválódnak. Néha azonban nehéz érzetet kelt a bőrön, fehér foltokat hagyva maga után. Ezek a krémek textúrájukból adódóan nem szívódnak fel bőrünkön keresztül. Egy vékony védő réteget képeznek a bőrön és visszatükrözik az ultraibolya sugarakat. Hátránya azonban az, hogy sűrűn kell alkalmazni mert vízzel érintkezve könnyedén lemosódik. Ha a fényvédő összetevő listáján ezeket az összetevőket látjuk (Titanium Dioxide, Zinc oxide), akkor biztosak lehetünk benne, hogy fizikai fényvédővel van dolgunk. 

A dermatológusok leginkább azt tanácsolják, hogy ha tehetjük fizikai fényvédőket alkalmazzunk, mert ezek nem hatolnak be olyan mélyen bőrünk rétegeibe, mint a kémiai hatású fényvédők, így sejtjeinkben sem eredményeznek nagy mértékű változásokat, és sokkal kevésbé irritálják bőrünket. Ti kémiai vagy inkább fizikai fényvédőt használtok a bőrötök védelméhez?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!