Hogyan kezeld a különböző pattanás típusokat?

A pattanások rengeteg ember életét keserítik meg. Bár a smink olykor szépen takarja őket, a cél ne a bőrproblémák elrejtése, hanem a megoldása legyen. Ebben segítünk mostani cikkünkkel: bemutatjuk a pattanások típusait, hiszen ezektől is függ a megfelelő kezelésük.

Pattanás típusok kezelése

Mitől alakulnak ki a pattanások?

Amikor a faggyúmirigyek felső, kivezető nyílása – különféle okokból – eltömődik, begyullad, akkor elszaporodnak a C. acnes baktériumok a bőrben. Ezek hatására jelennek meg pattanások, kizárólag a szőrrel borított bőrfelületeken, a faggyúmirigyek feladata ugyanis, hogy biztosítsák a bőr és a szőrszálak kellő rugalmasságát. A pattanások súlyosságának 3 féle fokozata ismert, ezt bőrgyógyász szakember szokta diagnosztizálni.

A pattanások típusai – és a típusának megfelelő kezelésük

Annak, hogy az említett folyamat elinduljon, persze mindig van egy mélyebbről induló, kiváltó oka. A fő kérdés tehát az, hogy MI MINDEN KÉSZTETHETI a túlzott faggyútermelésre a bőrt?

Fizikai irritáció, kidörzsölődés

Ebben az esetben általában nem súlyos pattanásokról van szó, ráadásul az így kialakuló aknékat könnyű kezelni is. Fizikai bőr-stimuláció történik például sapka, kalap viselésével a homlokon, vagy a váll környékén a táskád pántja alatt. Ilyen típusú pattanások kínoznak mostanában sokakat a maszkviselés miatt is, az áll közepétől egészen a fülig húzódó szakaszon. Vagyis ott, ahol a maszk kidörzsölheti a bőrfelületet.

💡 Kezelési tippek:

  • Védd előre a bőröd: nagyon nehéz védekezni a fizikai stimuláció okozta pattanások ellen – kiváltképp akkor, ha maga az irritáló tényező nem szüntethető meg –, de segítheted a bőrödet azzal, hogy felkészíted! Ehhez kiváló hatóanyagok például a teafaolaj, a niacinamid, az aloe vera vagy a szalicilsav is.
  • Ha mégis megvan a baj, és kibújik egy-egy pattanás, használj hidrokolloidos pattanás eltávolító tapaszt. Ez mind a gyulladás csökkentésében, mind a bőr regenerálásában segít antibakteriális összetevőivel.


Hormonális pattanások

Ha nőként kifejezetten a menstruáció előtti időszakban veszed észre, hogy pattanásosabbá válik a bőröd, akkor valószínűleg androgén hormon-túltermelésed van, és ez váltja ki a látványos bőrtüneteket. Ilyen esetben komplex megoldás javasolt:

  • érdemes hormonvizsgálatot végeztetni,
  • endokrinológus segítségével az étrendeden is változtatni,
  • illetve általánosan egy megelőző, ápoló, a kritikus időszakban pedig extra bőrápolási rutint kialakítani.


Belső gyulladás okozta pattanások

A bőrön megjelenő pattanások gyakran belső gyulladásos folyamatokból indulnak, legtöbb esetben az emésztőrendszer egészségével állnak összefüggésben. Amennyiben a többi pattanástípus kizárható, érdemes jobban utánajárni, hogy megoldódjon a probléma:

  • segíthet például egy teljes kivizsgálás góckutatással,
  • ha az emésztőrendszered a ludas, akkor a megfelelő diéta betartása,
  • illetve a gyulladásgátló, nyugtató bőrápolási termékek használata.

Stressz-pattanások

Itt is fontos, hogy megfigyeld, a bőrödön mikor látható állapotromlás? Ha kimondottan feszültebb időszakokban veszel észre ilyesmit, akkor szinte biztos, hogy stressz-pattanásokkal van dolgod. Mi minden segíthet a megoldásban?

  • különféle stresszkezelési módszerek alkalmazása, például jóga, meditáció vagy autogén tréning,
  • illetve egy kimondottan antibakteriális, hatékonyan tisztító és nyugtató bőrápolási rutin kialakítása, amely segíti a pattanások megelőzését

Hiedelmek a pattanásokkal kapcsolatban

Az egyik legjellemzőbb például, hogy csak a kamaszokat kínozza, de ez nem igaz. Meglepően sokan vannak, akiknek a bőrén már az öregedés első jelei is megjelentek, és ennek ellenére még mindig küzdenek a pattanásokkal.

Egy másik közkedvelt hiedelem, hogy nyomkodással meg lehet válni az aknétól, ami szintén nincs így. Sajnos a pattanások oka nem szűnik meg attól, ha valaki kinyomja őket, maradandó heg viszont keletkezhet egy-egy ilyen akció után.

Szintén hibás elgondolás, hogy a dentaurált alkoholt tartalmazó termékek segítenek… Inkább kerüld őket, hiszen akár súlyosbítják is a problémát, kiszárító hatásukkal még több faggyú termelésére késztetve a bőrt.

Tipp: állíts össze pattanás elleni rutint ezekkel a termékekkel!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!