Így előzd meg a hegesedést egy pattanás kinyomása után!

Szinte mindenki találkozott a bőrén pattanásokkal. Attól függően, mit eszik, milyen a hormonműködése vagy érte-e valamilyen stressz, még a legtudatosabb bőrápoló is belefuthat a gyulladt, vörös, gennyes fejű pöttyökbe. Alapvetően minden bőrápolási szakértő szerint a létező legrosszabb, amit tenni lehet, az a nyomkodás 10-ből 9 ember mégsem képes ezt megállni.

Így előzd meg a hegesedést

Pszichológusok szerint ennek undor-reflexhez van köze, az emberek jelentős része egész egyszerűen nem bírja elviselni a „nem oda illő” dolgokat a bőrfelületen, ezért nyomkodni, kaparni akarja azokat. Mindenki nyomkodja a pattanásait, csak senki nem beszél róla. Tilos, valóban, de ha mégis megtetted, akkor nagyon fontos, hogy megelőzd a hegesedést! Erre adunk most tanácsokat.

Hogyan alakul ki egy pattanás?

A pattanások a fokozott faggyútermelésből jönnek létre. Mivel a bőr, illetve a pórusok felső rétege időről időre elszarusodik, így a túltermelt faggyú bezáródik a pórus mélyére. Ebből alakul ki először a mitesszer, ami a pattanás előszobája, illetve ekkor kezd el a pórus belsejében szaporodni a P-Acne nevű baktérium, amely a légmentesen zárt környezetben kifejezetten kellemesen érzi magát. Azon a ponton, amikor a pórus belsejében már nem fér el a felgyülemlett faggyús-elhalt hámsejtes-baktériumos „koktél”, gyulladásos folyamat jön létre, majd áttörve tüszőfalat, megjelenik a bőr felszínén. Ez az, amit már szabad szemmel is látunk: a gyulladt, vörös, égő, kör alakú pattanás.

Miért kör alakú a pattanás?

A szervezet igyekszik védeni a bőr ép szöveteit, így gátat képez a kitüremkedés körül – és emiatt veszélyes a pattanások nyomkodása is. Amikor ugyanis nyomni kezded a pattanást, össze-vissza trancsírozod a felületet, ezzel pedig az ép szövetekbe is bekerül az egészségtelen, felgyülemlett anyag… Ez aztán visszajut a bőr, illetve a pórus mélyére, és onnan még nagyobb területen okozhat fertőzést, illetve hegesedésnek is indulhat. A pattanások kezelése során elsődleges cél a fertőzés megállítása és annak megakadályozása, hogy az ép szöveteket roncsolva foltot, nyomot, akár krátert hagyjanak maguk után.

Ha Te azon tudatos bőrápolók közé tartozol, akik semmiképpen se esnének neki kinyomni a pattanásaikat, válassz Pattanás-Eltávolító Tapaszt a gyulladt, gennyes képződmények kezelésére.

Ha nem tudod megállni a nyomkodást

Akkor mindenképpen előzd meg a kinyomás utáni hegesedést és a további gyulladások kialakulását!

  • A pattanások kinyomása előtt

Jelentősen csökkentheted a hegesedés és tovább-fertőződés kockázatát akkor, ha megvárod, amíg rendesen beérik a pattanás. Amikor még félérett formájában kezded trancsírozni, sajnos pont azt éred el, hogy visszajusson a pórus mélyére, illetve átterjedjen egészséges szövetrészekre.

  • Közvetlenül a művelet előtt

Nagyon tiszta kézzel, előzőleg fertőtlenített és átsikált körmökkel nyúlj csak hozzá. Semmi kosz ne jusson oda, elvégre, ez egy nyílt seb lesz az arcodon. Ne gőzöld előtte a pattanást, ne is a fürdés utáni időpontot válaszd a művelethez, mert attól csak nehezebb lesz. Legyen tiszta és száraz a pattanás körüli bőr.

  • Amikor megtörtént a pattanás kinyomása, az alábbi lépéseket kövesd a hegesedés elkerülése érdekében:
1. lépés
COSRX Centella Water Alcohol-Free Toner termék kép
Fertőtlenítsd le antibakteriális COSRX Centella Alkoholmentes Tonikkal. Ázsiai gázló kivonatot és JEJU ásványvizet tartalmaz. Tökéletes választás pattanásra és hegesedésre hajlamos bőr számára.
2. lépés
iUNIK Tea Tree Relief Serum termék kép
Töröld át az érintett felületet iUNIK Teafa Nyugtató Szérummal. A készítmény 67% teafa levélvízzel és 19,5% ázsiai gázló kivonattal nyugtatja a gyulladt és pattanásos bőrt.
3. lépés
Cosrx Centella Blemish termék kép
Alkalmazz nyugtató kezelést – ezért kiemelten ajánljuk a COSRX Centella Bőrgyógyító Krémet. Csökkenti a gyulladást és a hegképződés valószínűségét.
4. lépés
BENTON Goodbye Redness Centella Mask Pack termék kép
Használj Benton Centella Bőrnyugtató Arcmaszkot, amely sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A maszk hűsíti és nyugtatja a bőrt.

Amikor már kialakult pattanás-heged van

Nagyon fontos, hogy amikor sebesedik, NE KAPARD! Sajnos a legcsúnyább maradandó hegek ebből keletkeznek. Ha foltok maradtak a pattanásaid után – ezek sajnos nyomkodás nélkül is előfordulhatnak – barna, pigmentált; vagy pirosas, kitágult erecskékkel együtt járó folt marad. Néha pedig ezek együtt járnak. Szerencsére ezek idővel maguktól is elhalványodnak, de gyorsíthatsz a folyamaton, például rendszeres fényvédelemmel, AHA-tartalmú tonik, illetve niacinamid-tartalmú termékek használatával.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!