Mi a hialuronsav és miért jó a bőrnek?

Hialuronsav

A hialuronsav neked se idegen kifejezés, ha otthonosan mozogsz a bőrápolásban. Most azonban egy olyan átfogó, gyakorlati fókuszú cikket hoztunk, amelyből minden fontosat megtudhatsz a hialuronsavról és az alkalmazásáról. Mentsd el, mert hosszú távon többször lehet majd a segítségedre!

Minden, amit fontos, hogy tudj a hialuronsavról

A hialuronsav természetes formában az állati, illetve az emberi szervezetben is előfordul. Nagyon tiszta, ruganyos anyag, ami jelen van például a bőrben, az ízületekben és a szemben is. Nagy cukormolekula, amelynek feladata a saját nedvességtartalom fenntartása, a rugalmasság megőrzése. Nem véletlen tehát, hogy nagyon erős vízmegkötő hatással bír, a saját súlyának akár 1000 szeresét is képes nedvesség formájában megkötni. Sajnos az évek múlásával a hialuronsav természetes jelenléte a szervezetben csökken, és hidratáló hatásának hiánya a bőrön is nyomot hagy.

Mielőtt rátérünk a kozmetikai alkalmazásra, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy belülről is tudod hialuronsavval támogatni a szervezeted. Sőt, számos természetes forrása van, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztanod, ha szép bőrt szeretnél:

 • húsleves és csontleves – minél több ín fő bele, annál jobb,
 • kocsonya,
 • citrusfélék,
 • káposztafélék,
 • bogyós gyümölcsök

A hialuronsav, mint anti-aging összetevő

Bár szokás öregedésgátló hatóanyagként hivatkozni rá, a hialuronsav valójában nem végez olyan feladatokat, mint például a C-vitamin, vagy akár a csiganyálka-kivonat. Nem segíti konkrétan az öregedés megelőzését, hanem a bőr általános hidratáltságának, tömörségének fenntartását szolgálja vízmegtartó képességével.

Amiért mégis sokak számára az anti-aging rutinba került, hogy, bár megelőzést nem köszönhetünk neki, a vízhiányos bőr állapotjavításához jelentősen hozzájárul, kitölti, simítja a dehidratáció miatti kis ráncokat. Ezek egyébként nem bőröregedési ráncok, hiszen nem a kollagénrostok megszakadása miatt keletkeznek, hanem csak felszíniek, és a szárazság miatt jelennek meg. Persze, ettől még éveket tudnak rátenni az ember valós életkorára, ilyenkor érezheted azt, hogy nagyon „gyűrötten nézel ki”… A hialuronsav feltöltő képességével azonban ez megszüntethető, tehát funkcióját tekintve az anti-aging hatás helyett inkább egy rendkívül hatékony hidratálóként érdemes kezelni.

Különböző formái

A hialuronsav formulája ismétlődő egységekből áll. Kicsi, közepes vagy nagy molekulasúlyú verziókat különböztetünk meg az ismétlődés mértékétől függően. Hogy mely molekulasúlyú hialuronsav a leghatékonyabb, folyamatos viták tárgyát képezi, és a kutatások időnként rá is cáfolnak egymásra. Ami józan logikával kikövetkeztethető, és többnyire a tudomány is alátámasztja, hogy

 • a kisebb molekulasúlyú hialuronsav gyorsabb és hatékonyabb felszívósdásra képes a bőrben,
 • a nagyobb molekulasúlyú hialuronsav jobb vízmegkötő hatásokkal bír,
 • a közepes molekulasúlyú változatról pedig azt érdemes tudni, hogy a bőr védőrétegét hatékonyan erősíti.

A hialuronsav különböző származékai

Többféle származéka és formája ismert, ezek közül a leggyakoribbak:

 •  forma, amely kiválóan formulázható a kozmetikumokhoz, és talán ez a leginkább elterjedt verziója is;
 • keresztkötött változat, amelynek a legmagasabb a vízmegkötő képessége az összekapcsolt láncolatok miatt;
 • hidrolizált hialuronsav, amely egy alacsonyabb molekulasúllyal bíró verzió, erős bőrregeneráló hatással;
 • természetes hialuronsav-kivonatok, például a tengeri eredetű változatok vagy a rezgőgomba-kivonat is ilyenek.
Hialuronsav formái

Érdekesség: miért nem elérhető a piacon 100%-os hialuronsav-tartalmú készítmény?

Mivel a saját súlyának, ahogy fentebb írtuk, akár az 1000 szeresét is képes megkötni víz formájában, a 100%-os anyag kivonná a testből / bőrből a vizet. Ezzel pedig éppen ellentétes hatást váltana ki, erősen dehidratálna!

Hogyan használd a bőrápolásban?

Bár számos ellentétes elképzelés kering erről, a vízhiány miatti bőrszárazság nemcsak az eleve szárazabb bőr, hanem a zsírosodásra hajlamos esetén is jelentkezhet. Épp ezért, hialuronsavat szinte bárkinek érdemes használni, akinek a bőrén előfordulnak vízhiányos tünetek.

Jó hír, hogy a hialuronsav nem egy extra érzékeny anyag, a bőrápolási rutinodba bárhol, bármikor be tudod illeszteni. Vagyis használhatod reggel és / vagy este egyaránt, nem teszi fényérzékennyé a bőrt, és nincsenek olyan anyagok sem, amelyekkel ne lenne együtt alkalmazható. A jellemzően olajmentes hialuronsav-szérumokat az arctisztítás és tonizálás után, a testesebb szérumok felvitele előtt alkalmazd. Nem váltja ki a hidratálókrém alkalmazását, de időhiány esetén bele is keverheted extraként.

Milyen hatása van az eltérő bőrtípusokra?

 • fokozza a bőr saját nedvesség-megtartó képességét,
 • emellett az extra víz megkötésében is segít,
 • támogatja a bőrregenerációt,
 • gyulladáscsökkentő hatásai vannak,
 • antioxidáns-, így szabadgyök-semlegesítő képességgel is rendelkezik.

Érdemes figyelni azonban a hialuronsavas termékek felvitelére: semmiképp se használd őket száraz bőrön, hiszen akkor a bőr saját nedvességtartalmát fogja felvenni és megkötni! Javasolt nedves arcra felvinni, például rögtön a tonik használata után, vagy esetleg egy kellemesen vizes aloe vera-gélre rákenni.

Extra tipp: kenegetés vagy körkörös mozdulatok helyett inkább ütögetve vidd fel, számos szakértő szerint sokkal hatékonyabb így a felszívódása, és eredményesebb hatást lehet ezzel a módszerrel elérni vele.

Hogyan válassz hialuronsavas terméket?

A hialuronsav főként arctisztítókban, tonikokban, hidratáló krémekben, gélekben vagy maszkokban fordul elő extra összetevőként, önállóan pedig könnyed állagú szérumok formájában használhatod. Akadnak persze ezek közt is nagyon laza, szinte már vizes hatású változatok, és teltebbek, bársonyosabbak ugyanúgy. Ezért zsírosabb bőrre az első, normál vagy szárazabb bőrre pedig a második javasolt. Egyes termékek többféle hialuronsav-formulát is tartalmaznak, ezek kiemelkedően hatékonyak!

Kedvenc hialuronsavas termékeink

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!