Miért fontos a bőrápoló termékek pH értéke?

Napi szinten sok kérdést kapunk Tőletek, hogy az általunk forgalmazott termékek milyen pH értékkel rendelkeznek és arról, hogy általában hogyan befolyásolja a pH a bőr állapotát. Ez a téma sokaknál kérdéses lehet, de most mindenről lerántjuk a leplet. A megfelelő termék kiválasztásánál fontos, hogy ne csak az árat, összetevőlistát nézzük, hanem bizony fontos az is, hogy milyen a pH tartalma. Olvasd tovább a cikket, hogy megtudhasd miért.

Mi is a pH?

A pH egy kémiai fogalom, amelynek ismeretével megtudhatjuk, hogy egy adott anyag savas, lúgos vagy semleges kémhatású. Ezt a tulajdonságot egy 0-14-ig terjedő skálán határozzák meg.

  • A semleges pH-értéke 7 
  • A 7-nél kisebb érték savas 
  • A 7-nél nagyobb érték lúgos 

Bőrünk normál pH értéke: 4,5-5,5 között mozog, azaz enyhén savas. Ez azért jó, mert megvédi magát a különböző baktériumoktól, mikroorganizmusoktól, ezáltal megelőzve a komolyabb bőrproblémákat.
De a kémhatás mellett van egy másik fegyvere is a bőrünknek, ez pedig nem más, mint a savköpeny.  Ez a vékony hirdolipid réteg a bőr felszínén helyezkedik el, és az elsődleges védekezésben játszik kimagaslóan fontos szerepet. Felveszi a harcot a pattanásokkal, a kellemetlen bőrírritációkkal, bőrszárazsággal. Éppen ezért, amilyen fontos szerepet tölt be, olyannyira sérülékeny. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő bőrápolási rutinnal támogassuk a savköpeny hatékony, normál működését.

pH skála

Milyen tényezők befolyásolják a bőr pH-ját?

Örök érvényű ennél a kérdésnél az a válasz, hogy szinte minden. Kezdve a mindennapokban használt kozmetikumoktól, kemikáliáktól, az elfogyasztott ételeken át, egészen a külső környezeti hatásokig.
Ezt egy olyan egyszerű példával tudnánk szemléltetni, hogy minél több ideig mosod az arcod tiszta vízzel, annál ellenálóbb lesz a környezeti hatásokkal szemben. De ez sajnálatos módon nem elegendő. Viszont az a jó hírünk van számotokra, hogy a kozmetikai iparban és főleg a K-beauty világában egyre több gyártó készít a bőr megfelelő pH értékének biztosításához szükséges termékeket. Hitvallásuk pedig az, hogy a termékek hidratáljanak és ne irritáljanak.  Ezzel pedig mi is teljes mértékben egyet értünk. 

Magasabb pH-értékű savak

A koreai szépségápolásban nem ismeretlen a különböző savak használata. Legismertebbek és ezáltal leggyakrabban megtalálhatóak az AHA-t, BHA-t, retinoidot, C-vitamint tartalmazó termékek. PH értékük a skála másik végén találhatóak, azaz nagyon savas kémhatásúak, amelyek hosszantartó használat során elvékonyíthatják a bőrt. Ezért nagyon fontos, hogy kombináld ezeket a termékeket olyan tápláló, hidratáló termékekkel, amelyek segítenek bőrünk normál állapotának fenntartásában, a bőrgát helyreállításában.  Például azt javasoljuk, hogy párosítsátok a COSRX AHA/BHA Bőrtisztító Tonik-ot, amely AHA/BHA savat tartalmaz, Holika Holika Good Cera Super Ceramide Krém-el, amely intenzív bőrgát helyreállító tulajdonsággal rendelkezik.

BHA tonik
COSRX AHA/BHA Bőrtisztító Tonik
Ceramidos krém
Holika Holika Good Cera Super Ceramide Krém

Arctisztítók vs PH?

Ha már töviről-hegyire ismered a koreai szépségápolási rutint vagy, ha még csak most ismerkedsz vele, akkor sem lesz ismeretlen számodra az arctisztítók használata. Mindamellett, hogy az összes arcápolási rutin sziklaszilárd és kihagyhatatlan eleme, fontos, hogy a bőrtípusunkhoz a legmegfelelőbb terméket válasszuk. Vannak olyan arctisztítók a piacon, amelyek magasabb pH-értékkel rendelkeznek. Ezen a ponton felmerülhet bennünk a kérdés: „Vajon rosszat teszek ezzel a bőrömnek, ha ezt használom?”

A válasz az, hogy nem feltétlenül. Ez leginkább a bőr típusától és a felhasznált felületaktív anyagoktól (azaz a tisztítóhabot alkotó összetevőktől) függ. Van egy egyszerű, de nagyon informatív módszer arra, hogy megtudd az általad használt arctisztítóról, hogy az valóban megtisztítja-e bőröd savköpenyét annak normál pH értékének megtartásával, vagy sem.

Skin79 Phyto Hyaluron Arcszitító Hab
Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser termék kép
COSRX Low pH Good Morning Tisztító Gél

Ez pedig a következő:

Mosd le az arcod, az általad használt arctisztítóval majd vizsgáld meg bőröd állapotát. Amennyiben a használatot követően azt tapasztalod, hogy feszessé, szárazzá vált a bőröd akkor minden bizonnyal nem a megfelelő terméked használod. Olyan arctisztító szereket kell keresned, amelyeknél a használatot követően bőröd tiszta, de hidratált marad. 

De ne csüggedjetek, ha eddig még nem találtátok meg a megfelelő terméket. Azt tudjuk tanácsolni, hogy a bőr normál pH-jához legközelebb álló arctisztítót használjatok, így legideálisabb az 5,5 körüli pH-val rendelkező termékek. Az egyik kedvencünk a Skin79 Phyto Hyaluron Arcszitító Hab, melynek a pH-ja 5,5, és a COSRX Low pH Good Morning Tisztító Gél, 5 pH-val. Ha a bőrödet tápláltnak érzed az arctisztító használata után, akkor valószínűleg a számodra leginkább megfelelő terméket használod.

Amennyiben elakadtál vagy elvesztél a termékek választékában vagy kérdésed merült volna fel, akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!