Miért fontos a bőrápoló termékek pH értéke?

Napi szinten nagyon sok kérdést kapunk Tőletek, hogy bizonyos termékek milyen pH értékkel rendelkeznek és arról, hogy általában hogyan befolyásolja a pH a bőr állapotát. Ez a téma sokaknál kérdéses lehet, de most mindenről lerántjuk a leplet. A megfelelő termék kiválasztásánál fontos, hogy ne csak az árat, összetevőlistát nézzük, hanem bizony fontos az is, hogy milyen a pH tartalma. Olvasd tovább a cikket, hogy megtudhasd miért.

Mi is a pH?

A pH olyan kémiai mennyiség, amely megmutatja, hogy egy adott anyag savas, lúgos vagy semleges kémhatású. Ezt a tulajdonságot egy 0-14-ig terjedő skálán lehet meghatározni. A semleges pH-értéke 7. A 7-nél kisebb érték savas még a 7-nél nagyobb érték lúgos kémhatású. A bőr normál pH-értéke 4,5-5,5 között mozog, tehát enyhén savas, azért, hogy megvédje magát az olyan baktériumoktól, amelyek lúgosabb körülmények között szaporodnak. A bőrt természetesen védi egy vékony réteg, amely ceramidokból, zsírsavakból és lipidekből áll, ezt savköpenynek hívjuk. 

A savköpeny feladata, hogy megvédje bőrünket az esetleges irritációktól, például a pattanást okozó baktériumoktól és a transepidermális vízvesztéstől (másnéven a száraz bőrtől). Ezért nagyon fontos, hogy ez a köpeny kiegyensúlyozott legyen, hogy az továbbra is képes legyen a baktériumok elleni küzdelemre. Amikor elhanyagolod a bőröd védelmét, lényegében védtelenül hagyod a baktériumokkal szemben és ez gyakran nehezen kezelhető bőrproblémákat eredményez.

pH skála

Mi az, ami befolyásolja a bőr pH-ját?

A szappanok, hidratáló szerek, tonikok és a bennük lévő összetevők természetesen befolyásolhatják bőrünk pH-ját.  A jó hír viszont az hogy a kozmetikai termékfejlesztők már tudják, hogy a pH milyen hatást gyakorolhat a bőrünk állapotára, ezért ma már a legtöbb készítmény ennek szem előtt tartásával készül. Különösen igaz ez a koreai kozmetikumokra, mivel a K-Beauty világában a legfontosabb, hogy a termékek hidratáljanak és ne irritáljanak. A kemikáliákon túl természetesen a külső környezet is befolyásolja bőrünk pH-ját, még az egyszerű, vízzel történő arcmosás is. Nem is gondolnád, de minél hosszabb ideig mosod az arcod tiszta vízzel, annál több ideig lesz ellenállóbb a környezeti hatásokkal, baktériumokkal szemben.

Megfelelő lehet a magasabb pH-értékű arctisztítók használata?

Vannak olyan termékkategóriák, mint például az arctisztítók, amelyek néha magasabb pH-értékkel rendelkeznek. Ezen a ponton felmerülhet bennünk a kérdés: „Vajon rosszat teszek ezzel a bőrömnek, ha ezt használom?”

A válasz az, hogy nem feltétlenül. Ez tényleg a bőr típusától és a felhasznált felületaktív anyagoktól (azaz a tisztítóhabot alkotó összetevőktől) függ. Van egy nagyon jó módszer annak eldöntésére, hogy az általad használt arctisztító valóban megtisztítja-e bőröd savköpenyét annak normál pH értékének megtartásával, vagy sem. Ez pedig a következő:

Mosd le az arcod, az arctisztítóddal és ezt követően vizsgáld meg bőröd állapotát. Amennyiben az arctisztítás után bőröd, feszessé, szárazzá válik az egyértelműen azt jelzi, hogy a használata a savköpenyt negatív irányba befolyásolta. Olyan arctisztító szereket kell keresned, amelyeknél a használatot követően bőröd tiszta, de hidratált marad. Azt tudjuk tanácsolni, hogy a bőr normál pH-jához legközelebb álló arctisztítót használjatok, így legideálisabb az 5,5 körüli pH-val rendelkező termékek. Az egyik kedvencünk a Skin79 Phyto Hyaluron Arcszitító Hab, melynek a pH-szintje 5,5, és a COSRX Low pH Good Morning Tisztító Gél, 5 pH-val. Ha a bőrödet tápláltnak érzed az arctisztító használata után, akkor valószínűleg a számodra leginkább megfelelő terméket használod

Skin79 Phyto Hyaluron Arcszitító Hab
Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser termék kép
COSRX Low pH Good Morning Tisztító Gél

Alacsony pH-jú savak?

Van néhány kedvenc, bőrhelyreállítást segítő összetevőnk, mint például az AHA-k, BHA-k, C-vitamin és retinoidok, ezek mind a skála másik végén vannak, azaz nagyon savasak, így vékonyíthatják a bőrt és irritációt okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az ilyen összetevőket tartalmazó termékeket helyesen kell használni és olyan tápláló és hidratáló termékekkel együttesen kell alkalmazni, amelyek elősegítik a bőrgát helyreállítását. Például azt javasoljuk, hogy párosítsátok a COSRX AHA/BHA Bőrtisztító Tonik-ot, amely AHA/BHA savat tartalmaz, Holika Holika Good Cera Super Ceramide Krém-el, amely intenzív bőrgát helyreállító tulajdonsággal rendelkezik.

BHA tonik
COSRX AHA/BHA Bőrtisztító Tonik
Ceramidos krém
Holika Holika Good Cera Super Ceramide Krém
Megosztás itt: facebook
Facebook