Savak hatása a bőrre

Valószínűleg Te is hallottad már, hogy a különböző savak milyen szuper hatással vannak a bőrre. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy nem idegen számodra az AHA, BHA, PHA rövidítések sem. De mik is ezek valójában? Milyen hatással vannak a bőrünkre? Melyik a legmegfelelőbb választás számodra? Ezeket a kérdéseket most mind megválaszoljuk a cikkünkben.

Az egyik közös dolog ezekben a savakban, hogy mind a hámlasztásért felelősek, elősegítik bőr felső rétegének elhalt sejtjeinek a leválását. – ezek az elhalt bőrsejtek egyébként képesek önmaguktól is leválni, de a savat tartalmazó készítmények használatával segíthetjük ezt a folyamatot, annak érdekében, hogy utat teremtsünk az új, fiatalabb bőrsejtek számára. Ennek eredményeként a bőr egyenletesebbé és egészségesebbé válik.

Savak hatása a bőrre

AHA savak hatása a bőrre

Az AHA vagy alfa-hidroxi-acid a savaknak egy olyan csoportja, amelyek a természetben is megtalálhatóak, főként a gyümölcsökben, a tejben és a cukornádban. Az AHA savak különböző mértékben hámlasztanak, ez függ a készítményben lévő glikolsavtól is ( amelyik készítményben több a glikolsav, ott nagyobb mértékű a hámlasztás is). Serkenti a bőr sejtregenerációs folyamatát, ezért tökéletes választás az érett bőrrel rendelkezők számára, mivel az idő előrehaladtával lassul ez a folyamat. A hámlasztó hatás elősegíti a finom vonalak és a ráncok kiegyenlítését, csökkenti a pigmentációt. Rendkívül jól alkalmazható száraz bőrön is.

Összefoglalva

 • Hámlasztja a bőrt és fokozza a sejtek megújulását
 • Kezeli a pigmentációt, a napkárosodást és kiegyenlíti a bőr tónusát
 • Elraktározza a nedvességet és ragyogást biztosít a bőr számára
 • Csökkenti a finom vonalakat, a ráncokat, az egyenetlen bőrt és a hegeket
 • Kiválóan alkalmas száraz és érett bőr kezelésére

BHA savak hatása a bőrre

A BHA vagy beta-hidroxi-acid szintén a savak egy csoportja, és a bőrápolás során túlnyomórészt használt szalicilsavat tartalmaz. Ez a sav megtalálható az aszpirinben is, ugyanakkor a természetben lévő fehérfűzfában (salix alba) szintén. Zsírban is oldódik, így kiválóan alkalmas zsíros bőrre, az eltömődött pórusokra és gyulladt pattanások kezelésére. A szalicilsav mélyen bejut a pórusokba és feloldja a faggyút, javítja a bőr állapotát. Érett bőrre, ráncokra és napkárosodás okozta bőrproblémákra szintén jótékony hatással bír a BHA.

Összefoglalva

 • Hámlasztja a bőrt és fokozza a sejtek megújulását
 • Bejut a pórusuk mély rétegébe
 • Hatékony kezelés pattanások és a mitesszerek ellen
 • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és megnyugtatja az irritált bőrt

PHA savak hatása a bőrre

A PHA vagy poli-hidroxi-acid a savak egy olyan csoportjába tartoznak, amelyek lassan fejtik ki hatásukat, de nagyszerű eredményt tudnak vele elérni az érzékeny bőrrel rendelkezők, akik hajlamosak lehetnek a különféle bőrirritációra, amelyek az AHA savak használatából származnak. A PHA-nak nagyobb molekuláris szerkezete van, mint az AHA-nak, ami azt jelenti, hogy lassabban hatol be a bőr szerkezetébe, nem párolog el olyan gyorsan, mint a kisebb molekuláris szerkezetű savak. 

Ezek az enyhe savak tökéletesen alkalmazhatóak minden bőrtípusnál, különösen érzékeny vagy száraz bőrre, ekcéma vagy rosacea kezelésére. Az érett bőrrel rendelkezők számára is tökéletes lehet az antioxidáns tulajdonságuk miatt, amelyek megvédik a bőrt a kollagén idő előtti lebomlástól.

Összefoglalva

 • Fokozza a sejtek megújulását
 • Folyamatos hidratálásban részesíti a bőrt
 • Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
 • Ideális az érzékeny bőrre és a rosacea kezelésére
AHA BHA és PHA savak előtte kép
Savak használata előtt
AHA BHA és PHA savak utána kép
Savak használata után

A savak és a fényvédelem

Mindig jó választás a magas SPF-értékkel rendelkező készítmények használata a reggeli bőrápolási rutin utolsó lépéseként. Ez azért fontos, hogy megvédjük bőrünket a napsugárzás által okozott korai öregedés látható jeleitől és a bőr károsodástól. De a savat tartalmazó termékek használatakor egyenesen kötelező a fényvédő! A bőrünk hámlasztása során ugyanis vékonyabbá válhat a legfelső réteg, és érzékenyebbé, védtelenebbé válunk a napsugárzással szemben. Annak érdekében, hogy mindig védve érezzük bőrünket fontos legmegfelelőbb fényvédő termékeket megtalálnunk. 

Olvasd el fényvédőkkel kapcsolatos cikkünket, hogy megtudhasd melyik fényvédő krém a tökéletes választás számodra.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!