Tippek és trükkök toka ellen, mert nem csak a plasztika jelent rá megoldást!

Toka ellen

Sokan ismerik a toka kellemetlen jelenségét. Amikor egy fotó olyan szép lehetne, de a toka ott virít, elrontva az egészet… Azonban, mielőtt bejelentkeznél plasztikai sebészhez, hogy megoldja a problémát, érdemes kipróbálnod azokat a hatékony tippeket és trükköket, amelyek világszerte bizonyítottak – és amelyeket most összeszedtünk Neked.

Nulladik lépésként, győződj meg róla, hogy valódi, vagy csak áltokád van-e! Az áltoka rövidebb, szögletes vagy kerek fejformáknál jellemző, ahol az áll hegye nem igazán látható, inkább kerekded vagy lapos, végpontja pedig az állkapocs széleivel közel egyvonalba esik. Ilyenkor egy pici csíkban mindig látszani fog valami, ami „mintha” toka lenne, de valójában nem az. Ez örökletes, alkati dolog.

Életmóddal a toka ellen

A valódi toka alapvetően kettős probléma: zsír és / vagy bőr.

Amikor „zsírtoka” van jelen, az általában a súlygyarapodással jár együtt, nem véletlen a mondás sem, hogy „tokától bokáig” hízik valaki: ilyenkor mindenhova, többek közt erre a tájékra is rakódnak párnácskák.

A zsírtoka ellen az életmódra való tudatos odafigyelés jelenthet megoldást, vagyis a súlytöbblet elkerülése. Fontos azt is figyelembe venni, hogy zsírégetés, fogyás során nem a tokához nyúl majd először a szervezet, tehát azt a zsírfelesleget hosszabb idő leadni – de az elégedettségért megéri a türelem.

Amikor bőrtokáról beszélünk, az jellemzően az életkor előrehaladtával és a bőr természetes megereszkedésével következik be. Ahogy csökken a kollagéntermelés, a bőr veszít feszességéből, ezt a gondolatmenetet nyilván már Te is jól ismered. Nos, a toka ilyenkor szintén lógni kezd. A zsírtoka és bőrtoka egyébként nem zárják ki egymást, kéz a kézben is megjelenhetnek.

  • A bőr megereszkedésének késleltesésére vagy enyhítésére az alapvető megoldás az anti aging-hatású kozmetikumok alkalmazása, nemcsak az arcon, hanem az áll alatti szakaszon is.
  • Érdemes emellett figyelni a helyes tartásra, ugyanis a folyamatosan görnyedt hát, lefelé hajtott fej gyorsítja a bőr megereszkedését.
  • Szintén fontos tudatosítani, hogy amikor fotelban dolgozol otthon vagy mobilozol az ágyban, a fejedet lefelé szeged, a toka-tájékot összenyomod, amivel sokat ártasz az állad alatti bőrrétegnek.
  • A bőrtoka kialakulása elleni anti-agingben nagyon fontos szerepet játszik a feszesség megőrzését segítő E-vitamin; az A-vitamin (retinol) és a kollagén is. Nemcsak felkenve, hanem belülről is, figyelj tehát rá, hogy szervezeted ezekben ne szenvedjen hiányt!

Gyakorlatok toka ellen

Az arctorna világszinten egyre népszerűbb, ezen belül a toka-megmozgató feladatok a leghatékonyabbak közé tartoznak. Egyszerre hatnak ugyanis az áll alatt felalmozódott zsírrétegre és a megereszkedett bőrre is.

Csók a felhőknek

Állj vagy ülj egyenesen, nézz fel az „égre”, és tégy úgy a száddal, mint csókot akarnál adni a „felhőknek”! Ezt ismételd 7x, majd a teljes sorozatot 3x. (Összesen 21 csókot dobsz így.) Átmozgatja az áll-nyak alatti izmokat.

Állkapocs előre

Állj vagy ülj egyenesen, a fejedet szegd felfelé. Az állkapcsod (alsó fogsorod) told előre, amennyire csak bírod, és tartsd meg ezt a pozíciót 15 másodpercig. Majd végezz apró ismétléseket úgy, hogy amennyire csak bírod, előretolod, majd kicsit visszaenged – ez is 15 db legyen. A gyakorlatot elvégezheted jobb, illetve bal oldalra fordított fejjel is, (a tested maradjon egyenes), így nemcsak az áll alatti, hanem az oldalsó toka-részre is hatsz. 15x-ös ismétlésben végezheted ezt is.

Mosoly-puszi, mosoly-puszi

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat toka ellen a mosoly-puszi váltás, vagyis, húzd olyan széles vigyorra a szád, amennyire csak tudod – majd formáld pusziadásra. Ezt a kettőt váltogasd folyamatosan 1 percen keresztül. Ez a nyaki izmokat alaposan megtornáztatja.

Toka ellen ököllel

(Nem, ne verd meg magad! 😊) Könyökölj az asztalra, szorítsd mindkét kezed ökölbe, és helyezd rájuk a tokád. Próbáld meg lenyomni állal a kezed, mintha hajtanád lefelé a fejed, miközben kézzel ellent tartasz neki. Kb. 1 percig végezd a gyakorlatot.

Arcmasszírozó roller

A rózsakvarc vagy jáde köves arcmasszírozó rollerrel az anti aging- és bőrfeszesítő hatóanyagokat tartalmazó krémeket, szérumokat még hatékonyabban tudod bemasszírozni. Közben ráadásul tornáztatod is a területet – mindig bentről kifelé irányba masszírozd a görgővel, mintha csak jobbra és balra is „kihúznád” a bőrt. Ne nyomd oda túlzottan, az többet árt, mint használ, legyél gyengéd magadhoz!

*Azt mindenképp vedd figyelembe, hogy a helyes életmódot és megfelelő hatóanyagokkal történő arcápolást az átmozgatás nem helyettesíti, ám mindezek mellé hatékony kiegészítő módszer.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!