Visszatérő pattanások kialakulásának az okai

Visszatérő pattanások kialakulásának az okai

Ha mindig ugyanott nő ki pattanás az arcodon, annak gyakran több áll a hátterében, mint egy nem megfelelő arcápolási rutin. Mi minden okozhat visszatérő pattanásokat az arcod egyes részein? Derítsd ki cikkünk segítségével!

A pattanásoknak soha, senki nem örül. Mindig rosszkor jelennek meg, mindig ugyanolyan kellemetlenek, és mindig embert próbáló türelem kell ahhoz, hogy az ember kivárja az elmúlásukat a vad nyomkodás helyett. Ezek után még nehezebb elviselni azt, amikor nemcsak, hogy kinő a pattanás, de miután végre elmúlik, pont ugyanott ismét megjelenik egy. És hosszabb-rövidebb időközönként ez megismétlődik…

Visszatérő pattanások a T-vonalban

Ha mindig a „rettegett” T-vonalban jönnek ki pattanásaid, sőt, a zónán belül gyakran pont ugyanazokon a részeken, az a nem elegendő mértékű tisztításnak és hámlasztásnak köszönhető. A zsírosodásra hajlamos bőr, illetve a kombinált bőr is ezen a részen fényesedik ki, termel túlzott mértékben faggyút, így itt a pórusok is könnyedén eltömődhetnek. Ha nincsenek időről időre kitisztítva, az mitesszerek, majd pattanások kialakulásához vezet, végül pedig a bőrszerkezet egésze sérülhet, a pórusok látványosan kitágulhatnak, hegek jelenhetnek meg a sok pattanás miatt.

TIPP: Rendszeres szalicilsavas (BHA) hámlasztással sokat tudsz tenni azért, hogy a kis pöttyök ne jelenjenek meg újra meg újra.

Visszatérő pattanások a homlok alsó részén és az orcákon

Újra és újra pattanások jelennek meg a homlokodon vagy az orcáidon? Ez jellemzően felülfertőződés miatt történhet. Ha kinyomod a pattanást, akkor konkrétan utat nyitsz a baktériumoknak befelé, ezzel hajlamosítva az adott bőrfelületet az újabb meg újabb pattanások kialakulására. Azonban nemcsak abban az esetben igaz ez, ha nyomkodod a pattanásaidat, hanem akkor is, ha egyszerűen túl sokat nyúlsz az arcodhoz, és nem minden esetben frissen mosott vagy fertőtlenített kézzel. Gyakran okoznak egyes sminktermékek is pattanást: ha például az orcád az érintett terület, a pirosítód vagy a highlightered lehet a hibás.

TIPP: Ha nem bírtad megállni, és kinyomtad azt a fránya kis göböt, akkor használj antibakteriális tapaszt, amely segíti a terület fertőtlenítését és védelmét a baktériumoktól!

Visszatérő pattanások a homlok felső részén és a hajvonalnál

Ha mindig ezen a részen ismétlődnek a pattanásaid, akkor valamelyik hajápolód lehet a ludas a kialakulásukban. Az irritáció könnyedén okozhat pattanásokat; de az is, ha frufrud van, így a homlokod folyamatosan érintkezik a balzsamozott-hővédőzött-lakkozott stb. hajaddal. Érdemes minden hajápolót antiallergénre cserélned, vagy, ha megteheted, elhagyni közülük néhányat.

TIPP: Éjszakára csatold el a hajad, és kend le az érintett területet nyugtató, irritáció- és gyulladáscsökkentő hatású krémmel!

Visszatérő pattanások az állon és az állkapocs-vonalon

Ez a terület kifejezetten a hormonális okok miatt kialakuló pattanások „otthona”. Nők esetén például a havi hormon-ingadozások vezethetnek áll-tájéki pattanásokhoz, de sokan panaszkodtak arra is, hogy a tejtermékek okoznak náluk ilyen tüneteket. Utóbbi azért is lehetséges, mivel a teheneket hormonokkal kezelik, hogy mindig fejni lehessen őket, amelyek egy része a megivott tejbe óhatatlanul belekerül. (Hacsak nem ökológiai gazdálkodásból származik a tejtermék.)

TIPP: Két megoldás van ezekre a pattikra: orvosi vizsgálat, illetve gyulladáscsökkentő tapasz használata. Harmadik opcióként esetleg a tejtermékek elhagyása, legalább egy időre, teszt- jelleggel.

Visszatérő pattanás a nyakon és a vállakon

Ha ezen a szakaszon vannak újra és újra megjelenő pöttyeid, annak általában a balzsamos, pakolásos ráhulló haj vagy a ruháidhoz használt tisztítószerek lehetnek okai. Ritkább esetben pedig ugyanúgy az ágyneműhuzat, az azonban nemcsak a mosószer vagy az öblítő miatt. Tudtad, hogy a párnád huzatát hetente érdemes kimosni? A bőrödről faggyú, a hajadról pedig szennyeződések kerülnek rá, miközben sajnos a párnák eleve gyűjtik a kórokozókat.

TIPP: A vegyszerek elhagyása mellett az érintett területet érdemes rendszeresen ápolni gyulladáscsökkentő krémekkel.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Legutolsó blogbejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!