Zöld tea a bőrápolásban – ezért lesz neked is a kedvenced!

Zöld tea összetevő

Számos koreai bőrápolási kozmetikumban található meg a zöld tea, és ez nem véletlen! Olyan jótékony tulajdonságai ismertek, amelyek miatt biztos, hogy te is megkedveled majd, és ki akarod próbálni a saját bőrápolási rutinodban. Ebből a cikkből mindent megtudhatsz a zöld tea bőrre gyakorolt hatásairól és alkalmazásáról bizonyos bőrproblémákra.

Zöld tea ellőállítása

A fekete teával ellentétben a zöld teát általában nem erjesztik. Ennek a folyamatnak az eléréséhez nem sokkal a szüretelés után gőzöléssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, ezáltal az erjedési folyamatok is leállnak. Ezután a lelevelek finoman összesodorják, majd kiszárítják és felhasználásuk szerint feldolgozzák őket. Képzeljétek, hogy a legmagasabb kategóriájú teáknak a leveleit gépek nélkül dolgozzák fel. 

Ha valaki azt mondja, zöld tea, a legtöbb embernek rögtön erős antioxidáns hatásai jutnak eszébe. „Detoxikáló”, „frissítő”, „egészséges” – főként ezekkel a jelzőkkel illetik. És mindez igaz! Segíti ugyanis a káros szabadgyökök semlegesítését, rákmegelőző hatással bír, és valódi felüdülést jelent a szervezet számára.

Zöld tea a bőrápolásban

Szintén erős antioxidáns-, illetve ebből következő gyulladáscsökkentő, nyugtató, méregtelenítő hatásai azok, amelyek miatt elkezdték külsőleg alkalmazni a zöld teát. Látványos hatásainak köszönhetően, mára már az egyik legkomolyabban kutatott természetes kozmetikai összetevőnek számít. Minden szabadgyök, így például a szennyezett levegő, az UV-sugárzás, és számos bőrrel érintkező kémiai anyag is negatív láncreakcióhoz vezethet a bőrön, ezt a folyamatot segít megállítani, semlegesíteni az antioxidánsok rendszeres használata.

Zöld tea a börápolásban

A bőrnek egyébként van saját antioxidáns-védelmi rendszere is, ez azonban az idő múlásával jelentősen lecsökken. Ezért jelennek meg például napfoltok is egy idő után a bőrön. Ennek megfelelően, legnagyobb arányban anti-aging-re fókuszáló bőrápolási rutinokban kap helyet a zöld tea. 25-26 éves kortól szinte mindenkinek ajánlott a használata valamilyen, a kivonatát tartalmazó terméknek – például lemosóknak, tonikoknak vagy maszkoknak.

Antioxidáns tulajdonságai a zöld teának

A zöld tea úgynevezett polifenolokat tartalmaz, ezek felelősek az antioxidáns hatásokért. Négyféle polifenol található benne, ezek közül a bőrápolásban elsődlegesen lényeges az EGCG, azaz epigallocatechin-gallát, aminek egyébként a rákmegelőzésben is fontos szerepet tulajdonítanak.

 • A káros szabadgyökök felgyorsítják a bőröregedési folyamatokat, kollagént vonnak el a bőrből – kivonatának rendszeres használata lassít ezen.

   

 • A kedvezőtlen behatások sajnos számos bőrirritációért lehetnek felelősek. – A zöld tea tartalmú bőrápolási készítmények segítenek a bőrpír megelőzésében, utólag alkalmazva pedig a bőr nyugtatásában.

   

 • A szennyezett levegő és azok a káros anyagok, amelyekkel a bőr találkozik, gyulladások kialakulásához vezethetnek. – Mivel gyulladásgátló hatású, alkalmazása mellett jóval kisebb erre az esély.

   

 • Az UV-sugárzás miatt kipirosodhat az arra érzékeny bőr. – Segíthet a fényvédelem hatékonyságának növelésében.

   

 • A káros hatásoknak kitett bőr könnyen fakóvá, élettelenné válhat. – Fokozható a természetes, tiszta, egészséges ragyogása.

Hatékony mégis kíméletes!

Vannak ugyan erősebb antioxidáns-bőrápoló összetevők, ám ezeket sok ember bőre nem bírja, vagy eleve nem is merik / szeretnék használni őket. Ha olyan természetes összetevőt keresel, amely kíméletes, ám mégis hatékony antioxidáns védelmet nyújt, a zöld teában már meg is találtad. 

Választhatsz például ilyen kivonatot tartalmazó termékeket akkor, ha valamiért nem szereti a bőröd az A-vitamint és annak származékait, az E-vitamint vagy épp a C-vitamin-tartalmú készítményeket. Természetesen, amennyiben ezekről se mondanál le, melléjük is nyugodtan választhatod a zöld teás kozmetikumokat, nem oltják ki egymás hatását.

Zöld tea mint gyulladáscsökkentő

Szintén polifenol-tartalmának köszönheti remek gyulladásgátló hatását a zöld tea kivonata, így kifejezetten ajánlott az alkalmazása rosaceás vagy akár pattanásos bőrre is, sőt, minden apró irritáció esetén. Akkor, ha azt látod, hogy hirtelen felgyorsult a bőröregedési folyamat, érdemes beszerezned egy ilyen tartalmú készítményt, hiszen az esetleges gyulladások csak még tovább rontanak a helyzeten.

Zöld tea hatékonysága

Amit a gyulladáscsökkentéssel nyersz:

 • egészséges, életteli bőr,
 • egységes, foltmentes bőr,
 • lassabb bőröregedés,
 • kevesebb pattanás, mitesszer,
 • csökken a kockázat a komolyabb bőrproblémák kialakulására.

Pattanások ellen egyébként nemcsak gyulladáscsökkentő képessége miatt javasolt zöld teát alkalmazni: tannin-tartalmának köszönhetően kifejezetten antibakteriális képességgel is rendelkezik, így külön-külön a vörös, duzzadt pöttyök kezelésére is alkalmas. Ha nincsenek kínzó pattanásaid, de a túlzott faggyútermeléssel és a tág pórusokkal meg szokott gyűlni a bajod, akkor is rendszeresen alkalmazz zöld teás készítményt a rutinodban az egységesebb, tisztább bőrkép érdekében.

Hogyan építsd be a zöld teát a bőrápolási rutinodba?

Nem véletlen, hogy sokan alkalmazzák a szemükre a zöld tea-filter megoldást, vagy lefagyasztják a növényt és kenik át reggel ezzel az arcukat. A benne található koffeinnek köszönhetően segít leapasztani a duzzanatot, a polifenolok pedig jótékonyan hatnak a szem körüli érzékeny bőrre, és fokozzák a vérkeringést. Ezzel a tekinteted pillanatok alatt frissebbé válik, és máris kevesebb korrektor kell majd a szemed alá.

A bőrápolási rutin felépítését mindig két oldalról közelítsd:

 1. Milyen az alap bőrtípusod?
 2. Milyen konkrét bőrproblémára keresel megoldást?

A zöld teával kapcsolatban jó hírünk, hogy mint hatóanyag, bármilyen bőrtípusra és –problémára alkalmazható! Így mindig az adott terméken múlik, neked való-e.

Top zöld tea kozmetikumok

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb akciókról, hasznos és izgalmas tartalmakról és K-Beauty tippekről!